Waarom vrijwilliger?

Als niet ik, wie dan?
Met dank aan een vrijwilliger van handbalvereniging Venlo

Heb jij ook wel eens het idee dat binnen een vereniging zomaar alles vanzelf gaat?
Als bij donderslag staat tijdens de eerste wedstrijd een prachtige tas in het kleedkamer vol netjes gevouwde shirts. Na de wedstrijd hoef je maar naar de bar te lopen en dan staat er een versgetapt dienblad gouden rakkers voor jullie klaar in de kantine. En wat staat die bedrukking mooi op de sporttassen, sportshirts en trainingspakken. Allemaal dingen die we als vanzelfsprekend aannemen……

Een aantal jaren geleden kwam ik erachter dat het niet iemand was die met een toverstaf stond te zwaaien op het voetbalveld. Er werd mij gevraagd om ook iets voor de vereniging te doen. Hoewel ik hier even over na heb gedacht, ben ik de uitdaging aangegaan. Er gaat een wereld voor je open als je “backstage” komt bij een vereniging. Een mallemolen die gedraaid wordt door een altijd te kleine groep mensen die met hart en ziel, maar vooral met een immense liefde voor hun club ervoor zorgen dat alle sportende leden, niet alleen het ‘vlaggeschip’ (voetbal) maar ook de jongsten op de afdeling dans n de alleroudsten in al hun behoeften worden gefaciliteerd. Als je je dan bedenkt dat deze mensen vrijwillig hun eigen tijd opofferen om tijdens een vrije middag of avond op bezoek te gaan bij een mogelijke sponsor, hun zaterdagmiddag opofferen om tijdens de wedstrijden van de jeugd ervoor te zorgen dat er voldoende flesjes fris en zakjes chips klaar staan, dan kun je hier niet anders dan respect voor hebben.
Je kunt een vereniging die grotendeels draait op vrijwillige inzet niet vergelijken met een bedrijf dat zijn targets moet halen en waar n eigenlijk gisteren betekent. Eigen ervaring leert dat het regelen van sommige zaken vaak wat langer duurt. En daar is helemaal niks mis mee, zolang de schouders eronder staan en de neuzen in dezelfde richting, komt het allemaal wel goed. Maar toch, het kan altijd beter, niet omdat de mensen die ermee bezig zijn het niet goed doen, maar omdat de mensen die het doen al aan hun max zitten. Nu wil ik met dit verhaal eigenlijk niet aan zieltjes werven doen, ik weet niet hoeveel tijd men over heeft en waar men die tijd aan besteedt. Het enige wat ik met jullie wil delen is dat ik in de afgelopen paar jaar wel eens momenten had als: als ik het niet doe, wie dan? Dat is wat de vrijwilligers binnen een vereniging drijft om de moed niet op te geven en ervoor te zorgen dat er kantinedienst is geregeld voor iedere wedstrijd. Dat het wedstrijdsecretariaat bemand is of dat er een aantal senioren klaar staat om wekelijks de kleedkamers grondig schoon te maken.
Dit is het moment om met de “vele handen, licht werk” clichs te komen. Maar het klopt wel, wat kn je doen, he kun je helpen. Al is het maar een keer een bardienst draaien of n keer per kwartaal het clubhuis helpen schoonmaken. Het zijn de kleine dingen die het doen en als we ons daar samen voor inzetten maken we van onze al fantastische vereniging een nog veel betere vereniging!